РАЗНИ: 2019 година в книги: Годината на Краля

Здравейте,

В предпоследния ден на вече отминаващата година реших да си поговорим за някои от любимите ми прочетени книги през 2019. Признавам си, че сами по себе си не са много, но пък мисля, че ще е прекрасно да напиша по някоя друга дума за тях. Макар и да са малко, те успяха да останат в сърцето ми, а в последствие – да се превърнат в мои любими четива.

Тази година откъм книги определено може да се определи като “Годината на Стивън Кинг“, защото с течение на времето започнах все повече и повече да обръщам внимание върху творчеството на Краля. И смело мога да заявя, че Стивън Кинг се превърна в мой още по-голям любим автор. Много хора не харесват Стивън Кинг, защото си мислят, че той пише само ужаси, че е стряскащ и прочие. Да, това е така, авторът в книгите си на моменти може да бъде стряскащ за читателя до крайна степен.  Въпреки това поне според мен, вглеждайки се отвъд тази опаковка на ужаса, виждаме много поучителни неща в творбите на Краля. Това ме кара да си мисля,че границата между хоръра и нещата, които можеш да научиш от книгите на Кинг, е много тънка.

И така, без повече отлагане нека да започнем с класацията на любими книги за 2019 година:

  1. Гробище за домашни любимци –  Невероятна история за семейство, което се премества в измисленото градче от автора – Лъдлоу. Всичко върви прекрасно до момента, в който най-малкото дете на главните герои не излиза навън, за да си игра. Неговата игра обаче се превръща в кошмар и довежда до фатален край. На какво е способен един баща, за да успее да върне щастието в семейството си?

РЕВЮ

2. Кери – Кери Уайт – момичето, което винаги е обект на подигравки в училище, тя е аутсайдер и точно това е нещото, което я прави специална. Кери има телекинетични способности, който довеждат до кървавата нощ на бала. Тежкото положение на Кери в училище, постоянният тормоз от страна на учениците, странните навици на тийнейджърката, фанатичната й набожна майка – всичко това в съвкупност довежда до кървавата нощ на бала. Докъде може да стигне една невинна шега?

РЕВЮ

3. Куджо –  Действието на романа се развива в Касъл Рок – градчето, което се е превърнало в емблематично за творбите на Краля. В Касъл Рок живеят Дона и Вик Трентънови, заедно с малкия си син Тад. Поради това, че те се преселват в това градче Дона изпитва големи трудности в свикването с обстановката в града, имайки предвид, че са чули слуховете, разнасящи се за това място. Всичко върви чудесно докато Трентънови не се запознават с Джо Кембър – автомонтьор, който е преобразувал своя гараж в място където да преглежда колите на хората. Там семейство вижда за първи път Куджо – деветдесет килограмов санбернар, дружелюбен и обичащ децата. Синът на Вик и Дона не спира да си играе с Куджо. В един горещ ден Куджо се впуска в поредната игра, която се превръща в гоненица на заек.  Жертвата успява да се скрие в една дупка (по-скоро пада в нея) и вече санбернардът не може да достигне така желаната си цел. Но падането в тази дупка превръща кучето в нещо друго…Нещо брутално. Този деветдесет килограмов звяр се заразява с бяс. И това има ужасяващи последствия.

РЕВЮ

Това е моята малка класация с най-любими книги за 2019. Също така изгледах и екранизацията на “Гробище за домашни любимци“  от тази година, както и двете адаптации на Кери.  За новата година смятам да прочета още повече книги на Кинг, но все пак ще се постарая и да разнообразявам четивата си. Надявам се да ви  е харесало.

2 коментара

  1. И трите съм ги чел и са наистина впечатляващи 🙂 Аз тъкмо дочитам „Другият“, но съм по-скоро разочарован. Новият Кинг няма нищо общо със старата си действително зла версия.

    Харесвам

Вашият коментар