#2 Авторите говорят…Александър Драганов

Здравей, радвам се, че прие да ти задам няколко въпроса. Нека да започваме!

  1. Моля, представи се!

Казвам се Александър Драганов и съм писател, преводач и фентъзи фен. Пиша от малък и чета от още по-малък. Доколкото знам от родителите си, на прощъпулника съм хванал молива и това е предрешило с какво да се занимавам в тоя живот. До някаква степен е закономерно, тъй като цялото семейство сме такива – родителите ми работят в сферата на киното и телевизията, бабите ми са превеждали книги… Понякога се сърдя, че в рода няма някой разбойник, да може и пари да направим, но това е положението 😀

  1. Как ти хрумна идеята за „Сказания за ледената планина“ и нейното продължение „Черната Корона“?

Случи се една люта зима, в която обикалях навън часове наред за вдъхновение  Истината е, че много обичам истории за изкупление на красиви мрачни герои, които откриват доброто в себе си и така опитах да преплета пътищата на вампир и елф на мрака, решили да отхвърлят предопределеното им от съдбата. Разбира се, щом такива са ми героите, човек се пита какви трябва да са злодеите и там пък успях да развия някои мои хорър идейки.

книги

Моля разкажи малко повече за Цитаделата. Каква е идеологията?
Чак пък идеология! Ние все пак нямаме политически амбиции, макар да си имаме своите пристрастия. По-скоро мога да кажа каква е идеята за сайта, такава, каквато ми я каза Васил Мирчев-младши през 2003-та, когато го основавахме – да е от и за феновете. Това по естествен път се преплете и с целта на Националния Клуб за Фентъзи и Хорър, основан през 2001-ва, която бе да събира сродни души, обичащи хубавите фентъзи истории. Постепенно сайтът и клубът се сляха в едно и ето, че продължаваме и до ден днешен.

Какво е за теб писането ?
Начин да изразя себе си. Помня, че в културологията учехме, че през целия си живот в общуването човек носи маски спрямо околната среда и очакванията на другите хора. Докато пише, човек може да бъде истински себе си. Това ме очарова.

Кой ти е любимият филм/сериал?
Любимият ми филм е „Черният рицар – Възраждане“ на Кристофър Нолан, според мен брилянтният завършек на неговата трилогия за Батман, който придаде смисъл на всички ужаси, случили се в предишната част. Много харесвам и оригиналните филми на Джордж Лукас от поредицата „Междузвездни войни“, адаптациите на „Хари Потър“ и „Хобит“, първите два Терминатора, както и малко изненадващо последните два Трансформърса. От сериалите си падам най-вече по анимето, като любими ми станаха „Гурен Лаган“ и оригиналната версия на „Железният алхимик“.

  1. Какво мислиш за българското кино?
    Мисля, че българското кино съществува в много трудни условия, където трябва да се конкурира на равна нога със западните продукции, които се правят с огромни бюджети и идват с мащабна реклама. Смятам, че в исторически план имаме много добри филми като оригиналната версия на „Козият рог“, „Преброяване на дивите зайци“, „Голямата победа“ на Васил Мирчев, комедията „Спас и Нели“ и други. После настъпи една криза заради общото състояние на държавата през 90-те, но сега има известно съживяване. Аз много харесах анимацията „Българ“ на Неделчо Богданов.

Клуб ‘’Лазарус’’ за теб е…?

Място, където се събират водещите творци на България в жанра „хорър“, а също и среща с добри приятели и интересни хора. Повече не е редно да казвам, тъй като срещите на клуба и разговорите ни в социалната мрежа са секретни 😀

  1. Разкажи малко повече за поредицата „Мечове“!

Поредицата „Мечове“ са опит да събера най-добрите фентъзи автори на България в една книга, като всеки участваше с разказ по зададена тема. Получиха се общо пет сборника – „Мечове в леда“, „Мечове в града“, „Мечове в морето“, „Мечове в космоса“ и „Мечове във времето“, които следваха естествена градация и така достигнаха своя завършек. Смятам, че това са качествени и интригуващи антологии, които могат да обогатят библиотеката на всеки фентъзи-фен. Всяко хубаво нещо на този свят обаче има край… освен суджука, който е с два. Затова аз вярвам, че ще има интересни инициативи и за в бъдеще, в които ще се срещат кадърни български творци.

me4ove

  1. Каква музика обичаш да слушаш?

Моите пристрастия са към филмовата музика, тъй като тя е най-епична и вдъхновяваща. Разбира се, когато съм в настроение за купон слушам поп, рок, рап и какво ли още не J Човек не бива да си слага капаци.

  1. Имаш ли бъдещи писателски или преводачески планове?

Разбира се, но животът си минава, докато правим планове за него, както е казал Джон Ленън. Имам почти готова книга, „Звездата на гибелта“, която ще се радвам да издам в близко бъдеще, но не зависи само от мен. Става дума за епично фентъзи с неочакван обрат – вълшебен свят на богове и пророчества бива нападнат от свръхтехнологична раса от гигантски роботи. Винаги съм обичал да смесвам на пръв поглед различни истории. Всички, които сме ходили на китайски ресторант знаем, че пилето е най-вкусно със сладко-кисел сос J

Що се отнася до преводаческата ми работа, там плановете ги правят издателите, но аз лично се надявам да имам възможността да преведа „Златната кула“, както очакваме да се казва последната книга от поредицата „Магистериум“ от Холи Блек и Касандра Клеър, страхотно фентъзи в духа на „Хари Потър“.

 

И като за финал, кажи нещо на младите (като мен) читатели. 😊

Не спирайте да четете и подайте ръка на българските автори. Ще се изненадате от това, което имаме да предложим спрямо западните колеги. Понеже не пишем за пари, а от любов, ние може да не сме така технически прецизни, но сме по-истински.

~~~~

Искам изключително много да благодаря на Александър за интервюто! Беше ми много интересно да прочета неговите отговори. Надявам се и на вас да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.

Ето Ви няколко полезни линка:

Поредицата “Сказания за Ледената планина“, във фейсбук – ТУК.

Сайтът Цитаделата и фейсбук групата.

Сайтът на Клуб “Лазарус“ .

 

 

Един коментар

Вашият коментар